1. října 2015

Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání - Vrchlabí

KCEV - exteriér

Nová budova vzdělávacího centra životního prostředí ve Vrchlabí představuje moderní pohled na vědu a její širší propojení s veřejností. Projekt byl iniciován Správou Krkonošského národního parku s cílem otevřít pro veřejnost a návštěvníky parku odborné debaty týkající se ochrany a zkoumání přírody. "Od samého počátku bylo hlavním cílem návrhu propojit budovu s přirozeným charakterem jejího umístění. Objekt měl být prezentován jako příklad toho, jak stavět v chráněné krajinné oblasti", říká architekt Petr Hájek o svém experimentálním projektu.

KCEV - exteriér

Budova jako taková připomíná krajinu a její střecha elegantně splývá s okolním prostředím díky její radikální a abstraktní geometrii.

KCEV - exteriér

"Jedním z nejnáročnějších aspektů byl návrh konstrukce prosklené fasády budovy. Skla s výškou 4,3 m s protipožární klasifikací EI 30 navržena a dodána firmou Nevšímal a zasklena v prvcích protipožární fasády Reynaers CW 50-FP jsou ve světě unikátem. Tento druh prosklené fasády je jedním z největších na světě. Druhým specifickým rysem stavby je geometrická betonová střecha, kterou pro nás navrhl Jaroslav Hulík," říká Petr Hájek.

KCEV - betonová střecha

Uvnitř budovy najdeme vzdělávací prostory s velkým sálem s kapacitou 76 míst, laboratoře, knihovny a menší učebny pro třicet studentů.

KCEV - interiér

INFORMACE O PROJEKTU:

Místo: Vrchlabí, Česká republika
Architekt: Petr Hájek
Použité systémy: CW 50-FP
Fotograf: Benedikt Markel
Zdroj: REPORT 15

www.reynaers.cz