1. července 2014

Bio-inspired private house, Portugalsko

"Dům s vertikální zahradou"


Rodinný dům inspirovaný přírodou se nachází v úzké uličce Travessa Patrocínio, v historické čtvrti Lapa v Lisabonu. Z důvodu nedostatku místa ve stísněném městském prostředí se architekti rozhodli přenést požadovanou zeleň na fasádu budovy.


Neustále se měnící fasáda ovlivněná ročními obdobími, to je detail, který byl investorem velice oceněn. Z klimatického hlediska lze navíc poukázat na několik pozitivních aspektů: tato fasáda absorbuje CO2, zlepšuje tak kvalitu ovzduší a funguje jako přírodní tepelná a zvuková izolace.



Obytný prostor domu je od sousední budovy oddělen schodištěm osvětleným denním světlem. Tato vysoká prosklená chodba funguje jako střešní okno a vytváří vertikální spojení v celém domě. Schodiště se nachází hned u vchodu do domu a spojuje všechna patra včetně střechy.


Dům má celkovou podlahovou plochu 248 m2 rozdělenou na tři podlaží a střešní terasu. V přízemí se nachází garáž a několik technických místností, v prním patře jsou ložnice a koupelny. Obývací pokoj a kuchyň jsou umístěny ve druhém patře, hned pod střešní terasou s bazénem. V jádru budovy je navíc výtah pro pohodlné spojení všech podlaží.



INFORMACE O PROJEKTU:

Místo: Lisabon, Portugalsko
Architekti: Arquitraço
Fotograf: FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
Použité systémy: CR 120, CW 50, CP 50, ES 50

www.reynaers.cz