20. srpna 2011

VILA VAN ACKER SISSAU

Okna místo zdí

Stromy rostou téměř v obývacím pokoji, tráva za oknem plynule přechází k podlaze v kuchyni, žádné dělení interiéru od zahrady - to je energeticky úsporný rodinný dům od architekta Marka Van Ackera, na jehož návrhu a realizaci se podíleli také odborníci firmy REYNAERS ALUMINIUM.


Vila Van Acker Sissau se nachází na rohu pozemku v centru města Loppem, zalesněné oblasti na severozápadě Belgie. Dům byl postaven ve tvaru L s cílem optimalizovat rozložení většiny místností ve vztahu k slunečnímu světlu a pohledu z okna. Proto jsou také téměř všechny místnosti situovány směrem na jih nebo na západ.

Vila je rozdělena do dvou řádů. Ložnice, koupelna a garáž se nachází v přízemí severního křídla. Obývací prostor je v přízemí křídla východního. Místnosti jsou prostorné, otevřené a plynule přechází z jedné do druhé.

Dům je zcela otevřen do zahrady. Pro zajištění co největší transparentnosti směrem do zeleně použil Van Acker velké prosklené plochy, zatímco vnější strana budovy je z masívních zdí pro zajištění dokonalé izolace od přilehlých ulic.


Vlna na vodní hladině

Charakteristickým rysem vily Van Acker Sissau je použití střídavě transparentních a barvitých materiálů. Způsob uspořádání jednotlivých místností navíc rozhodl o neobvyklém tvaru a jednoduché linii střechy, která připomíná vlnu na vodní hladině.

Provedení komplexního stavebního projektu bylo možné díky kvalitní spolupráci mezi architektem a odborníky firmy Reynaers. Pro nejširší možný průchod z budovy směrem do zahrady se architekt rozhodl využít systém posuvných dveří s vysokou tepelnou izolací Reynaers CP 155 a pro vstup maximálního množství světla do interiéru systém Reynaers CW 50 s profily širokými pouhých 50 mm.


Dokonalost v každém detailu

Velmi důležitý byl také výběr stavebních detailů, které splňují podmínky pro trvale udržitelnou výstavbu. Architekt se rozhodl pro vícekomorový systém pro okna a dveře CS 86-HI, jeden z nejvíce energeticky účinných produktů z celé nabídky Reynaers. Vzhledem k obrovské ploše skla a velkým otevřeným prostorám bylo rozhodnuto o použití nosné ocelové konstrukce vyplněné dřevěnými rošty.


Projekt v sobě spojuje různé způsoby myšlení o formě stavebnictví a pro jeho architekta je tato stavba splněným snem. "Chtěl jsem navrhnout vilu, ve které se prolínají prostory rekreační, obytné i užitné.", vysvětluje Mark van Acker. Díky velkým prostorům a mnoha skleněným plochám tato stavba velice plynule a nenápadně spojuje interiér s exteriérem.


Informace o projektu:

Místo: Loppem, Belgie
Architekt: Mark van Acker
Fotograf: Debbie De Brauwer
Použité systémy: CW 50, CP 155, CS 86-HI